lørdag 28. februar 2009

13 februar

Til tross for at vi hadde tenkt å dra tidlig, ble vi for høflighets skyld med på morgen-andakten i kirka.
Men først var det felles frokost sammen med alle hvite som arbeidet der og trengte mat. Det er mange frivillige som kommer hit i korte og lengre perioder år etter år eller bare en gang. De betaler da reisa si selv, overnatting og mat under hele oppholdet. Men de sier at det gir så mye igjen at det er verd det.
Etter andakten og afrikansk sang ble det avskjed med 2 legestudenter som hadde jobbet frivillig og gjerne ville tilbake hit senere. Øya landbruksskole er utvekslingskole med Haydom. Idag fikk Haydom besøk av 4 elever og 2 ansatte fra Øya, som også ble nøye presentert. Vi måtte også frem for å fortelle litt om oss selv, og jeg tror tolken hadde litt problemer med å finne et annet ord for alderheim. Hvorfor samler de gamle i et felles hus i Norge ?????
Det var også et filmteam fra TV 3 som fulgte en lege som var der akkurat nå. De skulle gjøre opptak i tre uker,og det blir sendt på TV3 i et program kalt Hospitalet. (tror jeg )


Det var mange ganger det måtte pakkes ut og inn.
Det er vel det minste dyret jeg fotograferte.

Her er damene samlet på Haydom.


Dette er dr. Olsen som nå er leder på Haydom.
Han var med på morgensamlinga.

Guttene fra TV3,
jeg tror forresten programserien skulle hete:
Sykehusene
Sykepleiestudentene på Haydom,
jentene i rosa, guttene i hvitt.


Her er barneklinikken.
De hadde fått minnegave i forbindelse med drapet på Lena i Baneheia,
derfor navnet: Lena Ward

Så ble det en rask omvisning, helt til vi kom på barneavdelinga. Da var tid og sted glemt. 10 små morløse barn på et rom på ca 1,5 x 3m. Mødrene hadde dødd under fødselen og da var barna regnet for urein i et år, ifølge deres tro.Da kunne de ikke berøres. Lykken var at de var født på Haydom H. for da tok de hvite seg av dem i et år. Etter det kom som oftes far og hentet dem hjem til jordhyttene og storfamilien. Ved hjemmefødsel ville de bare blitt liggende til de døde. Det var 3 tvillingpar, et var født inatt.
Det nyfødte tvillingparet,
de var veldig store til å være nyfødt,
kanskje det var derfor ble for tøft for mora.
Ikke rat vi ble sjarmert av disse.

Vel innmontert i bilen kom en ansatt skrevende i full fart og lurte på om vi ikke ville se tannlegekontoret, for han hadde hørt i kirka at vi hadde en tannlegeassistent med. Ut med Astrid........
Hun syntes de hadde fint utstyr, og sa at de ønsket seg avlagte sprøyter til bedøvelse fra Norge. Han hadde fortalt at de fløy ut i bushen og drev forebyggende behandling, trekking og innformasjon om tannkjøttbetennelse under Akasitrær og i skoleklasser. De hadde ca 30 "stasjoner" som de besøkt med fly eller bil ,og han lurte på om hun kunne tenke seg å være med ? Litt fristende og spennende , men nei ........ikke ennå......????
En linerle som svinset rundt fikk tankene tilbake til Norge. Jammen litt av en flytur linerlene har.


Etter flere timers kjøring ble veien bedre og farten litt større. Vi kjørte forbi noen store trær, baobabtreet eller apebrødtreet, som kunne bli opptil 9 meter i diameter.
Etter å ha passerte et ukjent antall politikontroller ble vi stoppet. Fartsbot; 55km i timen i 50 sonen som de sa. Daniel hadde ikke sett noe skilt, men de sa at han måtte jo skjønne at det ikke var forsvarlig å kjøre mer enn 50 her.Han ba om å få se bevis, men svaret var at du er ikke politi så du kan ikke få se. ( De hadde jo ikke noe bevis) Bota var 100 kr som vi damene måtte betale, for han hadde jo ikke penger. Helt normalt, som Torgny sa. Daniel fortalte om hvor korrupt alt var og at det ikke var alltid at politiet fikk lønn , men beskjed om at hvis de ville ha lønn den dagen måtte de stoppe noen!!!!!

Blomstrende sisaltre.


Det var litt forskjellig å se langs veiene.


Mye mere frodig landskap her, i forhold til hva vi ellers så.

Baobatre

Dette var visst også det, ikke like, men ??
Noen andre som husker??


En skikkelig landbruksbygd

Her er det en gjeter, som tar med seg et lam, i håp om å tjene noe på fotografering.


Disse tre sykepleistudentene møtte vi i Arusha, de bodde i samme hus som vi.
Det viste seg at hun til venstre heter
Anne Sandal, og er søskenbarnet til Arild.
De to andre er Miriam Refvik og Victoria Våbenø.


Dagen ble avsluttet med pruting på markedet i Arusha. Kjellrun var kry over et par øredobler til 15 kr, men Berit sa : Jeg skal få de til halve prisen. Hun så seg ut en beskjeden selger og kom tilbake med to par til 15 kr. Der var det dyrt å være beskjeden.
På NMSS i Arusha hvor vi overnattet fikk vi kjøpt nystekte rundstykker som vi fortærte sammen Rett i koppen fra Norge. Dette sammen en god varm dusj ga oss ei god natts søvn.


To bilder fra den norske skolen i Arusha,
det var veldig fint der.




Fjellet Meru sett fra Arusha.

1 kommentar:

  1. Flott. Dette vekket minner fra den perioden jeg var i praksis på Haydom. Brukte mye tid hos de foreldreløse barna da + i mor/barn-klinikken som kjørte rundt på landsbygda og vaksinerte etc.

    Det er mange sterke inntrykk ja - men jeg sitter igjen med utelukkende gode følelser for plassen idag.

    SvarSlett